Συνταγές
Χοχλιοί Μπουμπουριστοί
Υλικά Μαγειρικής
- 1/2 κιλό χοχλιούς χοντρούς
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι ξύδι
- 1 κουταλιά δενδρολίβανο
- αλάτι
Προετοιμασία
Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, τους ξεχωρίζουμε εάν έχουν κολλήσει μεταξύ τους.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα και τους αφήνουμε για δέκα λεπτά.
Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους καθαρίζουμε καλά.
Πετάμε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω και ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και τους ξαναβράζουμε για 1/2 ώρα με λίγο αλάτι.
Βάζουμε το λάδι σ’ ένα τηγάνι να ζεσταθεί και τους ρίχνουμε μέσα αφού τους σουρώσουμε.
Ρίχνουμε το ξύδι και το δεντρολίβανο με λίγο αλάτι και σε σιγανή φωτιά τους αφήνουμε να ψηθούν.
Σταδιακά τους ανακατεύουμε.
Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι να σερβιριστούν σε βαθιά πιατέλα με όλη τους την σάλτσα.

Χωριάτικη Σαλάτα
Υλικά Μαγειρικής
- 350 γρ. ντοματίνια
- 1/3 κρεμμύδι ξερό
- 250 ml κρύο νερό για το κρεμμύδι
- 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί για το κρεμμύδι
- ½ αγγούρι
- ½ πράσινη πιπεριά
- 1 κ.σ. ζάχαρη κοφτή
- 3 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα σερβίρισμα
- αλάτι
- πιπέρι
- 10-15 ελιές
- 1 κ.σ. κάπαρη
- 150 γρ. φέτα
- ½ κ.γ. ρίγανη

Προετοιμασία
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές κάθετες φέτες και βάζουμε το κρεμμύδι σε ένα μπολ που του έχουμε βάλει κρύο νερό και ξύδι.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το αγγούρι αφήνοντας λίγο φλούδα και το κόβουμε σε λεπτές κάθετες διαγώνιες φέτες.
Βάζουμε το αγγούρι σε ένα άλλο μπολ.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το αγγούρι.
Κόβουμε και την πιπεριά σε κάθετες λεπτές λωρίδες και τη ρίχνουμε και αυτή στο μπολ με το αγγούρι και τα ντοματίνια.
Ξεπλένουμε το κρεμμύδι στραγγίζοντας το καλά με τα χέρια και το προσθέτουμε στο μπολ με τα άλλα λαχανικά.
Ρίχνουμε έπειτα το ξύδι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Σερβίρουμε σε ένα πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τις ελιές, τη ρίγανη, τη φέτα, την κάπαρη και πασπαλίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο.
Μουσακάς
Υλικά Συνταγής
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- 1 φλ. κεφαλοτύρι
- 1/2 φλ. φρυγανιά
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
- 750 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. κονιάκ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
- 150 γραμμ. βούτυρο
- 150 γραμμ. αλεύρι
- 1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 2 γαρίφαλα
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 2 αυγά
- αλάτι
- λευκό πιπέρι

Προετοιμασία
Για τη σάλτσα κιμά
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον, χωρίς ν’ ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7΄-8΄ προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄ επιπλέον.
Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο μεταξύ, πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις απλώνουμε σε λαμαρίνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10΄.
Για τη μπεσαμέλ
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, βάζοντας μέσα το ολόκληρο κρεμμύδι όπου έχουμε καρφώσει επάνω του τα 2 γαρίφαλα. Να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί ελαφρά, για 2΄-3΄. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τ’ αυγά). Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7΄-8΄ περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. Ρίχνουμε 2 κουτάλες από την μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο
Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το 1/2 τυρί. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.
Σφουγγάτο με πατάτες (Ομελέτα)
Υλικά Μαγειρικής
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 μεγάλες πατάτες
- 5 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
Προετοιμασία
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυβάκια.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σ’ένα τηγάνι, και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τις πατάτες. Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε τις πατάτες για 20 λεπτά περίπου.
Σ’ένα μπόλ σπάμε και χτυπάμε τα αβγά, με το πιπέρι και το αλάτι. Όταν οι πατάτες ψηθούν, τις ρίχνουμε μέσα στο μπόλ με τα αβγά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στο τηγάνι λίγο λάδι και ρίχνουμε το μίγμα.
Ψήνουμε την ομελέτα πρώτα απο την μία πλευρά και με ένα καπάκι κατσαρόλας τη γυρίζουμε απο την άλλη.
Σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή.
